OVER HET MUIZENHUIS

Store image

Het Muizenhuis

Het Muizenhuis is gemaakt door Karina Schaapman. Het is geen poppenhuis, maar het decor voor haar serie kinderboeken. Het Muizenhuis is gemaakt van kartonnen dozen en papier-mache. Voor de inrichting is veelal gebruik gemaakt van afval materialen authentieke stoffen en mini kunstwerkjes van echte kunstenaars. Het Muizenhuis hiernaast is maar liefst drie meter hoog en twee meter breed. Karina deed er drie jaar over om het te bouwen. Maar hier bleef het niet bij!

Ontmoet Sam en Julia

Sam & Julia wonen in Het Muizenhuis, een wereld op zich. Julia is super nieuwsgierig en reuze eigenwijs. Sam is super verlegen en reuze braaf. Wat Sam te veel heeft, heeft Julia te weinig en andersom. Ze zijn de allerbeste vrienden en delen alles samen.

Lees meer over Sam en Julia

Store image

De wereld van het Muizenhuis

Voor elk boek bouwt Karina nieuwe decors. Zo is er een theater, een kermis, een circus, en zelfs een hele Muizenhaven compleet met grachten, bruggen en boten. Al deze decors bij elkaar vormen de wereld van het Muizenhuis. En deze wereld groeit elke dag.

De bouw van het Muizenhuis

Karina is al 12 jaar fulltime aan het bouwen aan Het Muizenhuis. Ze deed drie jaar over het bouwwerk op de foto hiernaast. Het Muizenhuis is niet ontstaan als hobby. Karina droomde al jaren van het maken van een kinderboek, maar vond daar geen tijd voor. In 2008 was het eindelijk zo ver en kon zij zich op haar kinderboek richten. Ze twijfelde of ze het boek zou illustreren met tekeningen of schilderingen. Toen bedacht ze dat ze ook iets in het klein in 3D kan maken. Ze begon met één kamertje, het kamertje van Sam. Dat lukte zo goed dat ze door bleef bouwen. Voor alle verhalen in haar hoofd bouwde ze de huizen en naaide ze de bewoners. Zo ontstond het Muizenhuis!

Veilige en zorgzame wereld

Karina groeide op Leiden in de jaren 60. Als dochter van een Indische alleenstaande moeder ervaarde zij veel vijandigheid en discriminatie van haar buren. Thuis was er weinig geld, maar veel liefde en creativiteit. Op haar dertiende verloor Karina haar moeder. Door het gebrek aan een sociaal vangnet was zij helemaal op zichzelf aangewezen. Met Het Muizenhuis wil zij nu een veilige en zorgzame wereld creëren, de wereld waar zij als kind zo naar verlangde. In het Muizenhuis is iedereen welkom. Er dreigt geen gevaar en er zijn geen conflicten. Sam en Julia leren dat culturele verschillen geen bedreiging zijn, maar een verrijking van hun eigen belevingswereld. En zo treden zij de wereld in; vrij en onbevangen, op zoek naar avontuur!

Store image

De ruimtes van het Muizenhuis

Het Muizenhuis bestaat uit meer dan honderd kamers, winkels, werkplaatsen, fabrieken en buitenruimtes. Elke ruimte herbergt haar eigen verhaal. Zo is het huis van Julia gebaseerd op het ouderlijk huis van Karina. Het schildersatelier lijkt op het atelier van Karina's man Eli Content. Elke kamer heeft een eigen bewoner, met een eigen geschiedenis, een eigen persoonlijkheid en eigen familiebanden. In de boeken leer je bij elk verhaal zo'n bewoner kennen!

Bekijk de boeken

Het trappenhuis

Het trappenhuis is een plek waar Sam en Julia telkens terugkeren. Vanuit het trappenhuis ontdekken zij de verschillende ruimtes in het Muizenhuis. Achter elke deur en gang schuilen avonturen. Maar ook onder trap is een speciale plek. Hier hebben de muisjes namelijk een hut gebouwd. In hun geheime hut bewaren zij hun schatten. De hut onder de trap is hun domein; het is verboden voor volwassen en andere kinderen!

Winkels en ambachten

Karina vindt het heel belangrijk dat kinderen de oorsprong van dingen leren kennen. Spullen ontstaan niet uit het niks, maar worden bedacht, ontworpen en gemaakt. Dat laat ze zien in het Muizenhuis, aan de hand van de vele werkplaatsen, ateliers en fabriekjes. 

De boekenserie

Er bestaan inmiddels vijf boeken van de reguliere serie van Het Muizenhuis. Het zesde boek is in de maak en zal zich afspelen in een Muizenhuis museum. Naast de boeken uit de reguliere serie zijn er ook kartonboeken, zoekboeken, doeboeken en een ABC boek verkrijgbaar. Je vindt ze in onze webshop!

Bekijk alle boeken

Internationaal succes

De boeken van het Muizenhuis zijn inmiddels in 27 talen vertaald. De boeken hebben verschillende prijzen gewonnen, zoals het Zilveren Penseel en Het best verzorgde boek. In Spanje heeft het Muizenhuis een belangrijke lezersprijs gewonnen. 
Elk jaar wordt er in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een Muizenhuis Festival georganiseerd waar Karina komt vertellen en signeren.
Maar je kan natuurlijk ook een bezoekje brengen aan de Muizenhuis Winkel!

×
Welcome Newcomer