Les 2

Introductie

In deze les introduceer je het begrip recyclen, aan de hand van het verhaal de voddenboer. Je vertelt leerlingen dat wanneer we minder weggooien en meer dingen hergebruiken dit goed is voor het milieu en daarmee voor onze aarde. Vervolgens speel je Het Grote Ontwerpspel. Leerlingen ontwerpen zo veel mogelijk items voor hun Muizenhuis van afvalmateriaal. Op deze manier worden kinderen gestimuleerd om meubels te verzinnen voor hun Muizenkamers. Tot slot maken zij een lange boodschappenlijst voor thuis om de benodigde materialen te verzamelen.

START PRESENTATIE

E-Mail voor de ouders

Vandaag stuur je de ouders per mail een brief:

Beste ouders/verzorgers, 

 
De komende weken bouwen wij in de klas ons eigen Muizenhuis. Voor wie het Muizenhuis nog niet kent, hier een kleine introductie.

Het Muizenhuis Project

Het Muizenhuis is een soort poppenhuis dat is gemaakt door Karina Schaapman. Het bouwwerk is drie meter hoog en twee meter breed en bestaat uit meer dan honderd kamers. Karina Schaapman maakte foto's van haar Muizenhuis en illustreerde hiermee haar gelijknamige kinderboekenserie. Inmiddels staat het Muizenhuis tentoongesteld op de kinderafdeling van de OBA in Amsterdam. De boeken werden een groot succes in binnen- en buitenland. In de boeken beleven de muisjes Sam en Julia allerlei avonturen die niet alleen heel leuk zijn, maar ook heel educatief. In de boeken is veel aandacht voor thema’s als community en inclusiviteit. Ook recycling komt uitvoerig aan bod. Het hele Muizenhuis is namelijk gemaakt van afvalmaterialen.

Helpen jullie mee?
Tijdens dit project gaan we met de klas ons eigen Muizenhuis bouwen en daar hebben we spullen voor nodig. We hebben samen een boodschappenlijstje met afvalmaterialen gemaakt, die de kinderen van thuis kunnen meenemen. Denk daarbij aan melkpakken, doppen, stukjes cadeaupapier, knopen, luciferdoosjes etc. Maar het belangrijkste dat ieder kind moet meenemen is een kartonnen doos. Een verzenddoos of schoenendoos is perfect. In deze doos wordt namelijk de Muizenkamer gemaakt. 


De kinderen hebben er zin in, alvast bedankt voor jullie hulp!


Groeten,


….


P.S. Wanneer je meer informatie over het Muizenhuis wilt, kun je dit vinden op www.hetmuizenhuis.nl

Feedback Les 2

Geef ons feedback en help ons dit lespakket te verbeteren! Waren er onduidelijkheden, heb je een goede tip of mis je iets? Laat het ons weten!

×
Welcome Newcomer