'The Making of' het kermis-boek II

Vorige week vertelden we al hoe we een aantal kermisdecors hebben gebouwd, nu is het tijd voor het vervolg!

Laten we beginnen bij het spookhuis. De buitenkant van het spookhuis is gemaakt (door Karina) van een kartonnen doos en afgesmeerd met papier maché. Daarna zijn de steentjes erop geschilderd, net zoals bij een echt spookhuis. De tralies zijn saté-prikkers. De skeletten zijn afgeknipte stukjes van een sleutelhanger die we bij de feestwinkel vonden. Grappig hé?

De draak die bovenop het spookhuis zit is gemaakt van aluminiumfolie en papier maché. Karina heeft niet één, maar wel drie draken gemaakt. De eerste twee waren alleen veel te eng! Omdat het natuurlijk een boek is voor jonge kinderen, wilden we niet dat de draak te angstaanjagend werd. Dus uiteindelijk hebben we gekozen voor een lieve draak.

Tom ging verder met de binnenkant van het spookhuis. De wagentjes zijn gemaakt van wc-rol en papier maché. De wieltjes zijn van kralen.

De hangbrug zijn aan elkaar geknoopte stukjes hout. Het zeemonster is geboetseerd van klei. Na het spookhuis was het tijd voor de snoepkramen. Tom maakte een suikerspin-machine van een leeg blikje kattenvoer!! Lili maakte de suikerspinnen van roze schapenwol. De kraampjes zijn van hout. Hoe Lili de kraam vulde met snoepjes lees je hier.

Toen alle decors af waren hebben we audities georganiseerd voor de muizen. We hadden de verhalen al bedacht, en moest alleen nog de juiste muis bij het juiste personage zoeken. Daarna hebben we eindeloos proef-foto's gemaakt met onze telefoon. Die foto's hebben we in de computer naast de teksten gezet, om te kijken of de foto liggend of juist staand moest zijn. Toen we precies wisten wat voor foto's we nodig hadden, kwam onze fotograaf, Allard Bovenberg, met al zijn apparatuur naar onze studio. Hij kan op hele bijzondere wijze de sets uitlichten; bijvoorbeeld door de hele kamer donker te maken en dan met zaklampjes in de kamers te schijnen.

Tot slot heeft de vormgever alles bij elkaar gebracht en druk klaar gemaakt. Uitgeverij Rubinstein zorgde ervoor dat alle teksten zonder spelfouten naar de drukker gingen. En toen was het boek klaar! Het was enorm veel werk om het boek te maken, maar het was ook reuze leuk om te doen. Het boek lag pas twee weken in de winkel, maar we zijn nu alweer druk bezig met het volgende boek. We kunnen niet stilzitten!