Ontmoet de Voddenboer

Eén van de karakters die telkens terug komt in de Muizenhuis boeken is de Voddenboer. Hij is de oom van Sam, en heeft zijn werkplaats rechts voorin het Muizenhuis. Sam en Julia gaan regelmatig bij hem op bezoek. 

In zijn werkplaats verzamelt de Voddenboer oude vodden, papier en ijzer. Elke dag gaat hij met een kar langs de deuren van het Muizenhuis. Dan roept hij 'Vodden, vodden, wie heeft er nog vodden?'. Soms antwoord er iemand: 'Wacht, ik heb nog wel wat vuilnis'. Dan stopt de voddenboer met zijn kar en neemt hij de spullen aan. 'Vuilnis bestaat niet' roept hij de muizen altijd toe, want de voddenboer heeft voor elke materiaal wel een nieuwe bestemming. Alles in het Muizenhuis krijgt een tweede leven!

Sam en Julia vinden het geweldig om bij de Voddenboer op bezoek te gaan. Van hem hebben ze geleerd hoe ze verschillende materialen moet sorteren. Soms klimmen Sam en Julia op een enorme berg oud papier, en vissen ze boeken of kranten tevoorschijn. Soms zijn die wel twintig jaar oud! 

Soms krijgt de Voddenboer ook spullen aangeleverd die nog te mooi zijn om te verwerken. Meubels en boeken gaan dan naar zijn broer, die antiquair is. En soms mogen Sam en Julia de spullen verkopen, zoals in het boek "Het Muizenhuis - Op de kermis". Dan leren Sam en Julia weer van alles over de herkomst van de spullen. 

Wist je dat het Muizenhuis zelf ook is opgebouwd uit hergebruikte materialen? Zo is de cirkel weer helemaal rond. Want vergeet niet; vuilnis bestaat niet!