Nieuw boek en Muizenhuis Festival!

Bijna is het zover: 1 april komt het nieuwe Muizenhuis boek uit met de titel Het Muizenhuis - De haven. Ongeveer twee jaar hebben Tom en Karina aan de decors gebouwd. Het Muizenhuis is nu gegroeid tot een heuse wereld met grachten, straten, steegjes, en natuurlijk de haven. 

In totaal is er ongeveer twintig meter kade gebouwd en een gelijke hoeveelheid water. Zowel de pakhuizen als het water zijn losse elementen die tijdens de fotografie van het boek aan elkaar werden geschoven. Zo konden er veel verschillende scenes worden gecreëerd.

Muizenhuis-de-haven-cover-omslag.png
haven-muizenhuis.png
vishandel-muizenhuis.png

Het verhaal van het nieuwe boek is als volgt:

Sam en Julia gaan op bezoek bij opa Zeeman in de haven. Daar is van alles te ontdekken en te doen, want het is havenweek. Tijdens de havenweek komen er boten uit verre streken de oogst afleveren. Om dat te vieren wordt er in de haven een heuse bootjesrace georganiseerd. Ome Jan (die alles kan) leert Sam en Julia hoe ze zelf een boot kunnen bouwen van oude flessen en planken. De boot lijkt goed te drijven, maar tijdens de race gaat er van alles mis! Gelukkig geeft Julia nooit op en heeft Sam voor elk probleem een slimme oplossing. Maar of de race nog te winnen is...

Het Muizenhuis is gebouwd van kartonnen dozen, verschillende soorten afvalmateriaal en papier-maché. Zo ook de haven en het water. De boten zijn gemaakt van karton en papier en de karakteristieke brug van ijscostokjes.

Voor dit boek zijn veel Amsterdamse havenaanzichten als inspiratiebron gebruikt, zoals de scheepswerf aan de Oostenburgergracht en de ophaalbrug over de Amstel. Ook de gevels van de pakhuizen zijn gebaseerd op Amsterdamse grachtenpandjes. Daarnaast is er tijdens de bouw natuurlijk ook veel fantasie gebruikt. Kijk maar eens goed naar de elementen waaruit de maisfabriek bestaat!

scheepswerf-muizenhuis.png

 In ieder boek komen oude ambachten aan bod. In dit boek is dat onder andere de touwslagerij, waar kinderen kunnen zien hoe touwen worden gedraaid. Ook leren lezers in dit boek de pieremegoggelrace kennen; een oude traditie die nog regelmatig in verschillende steden in Nederland wordt georganiseerd. 

Het Muizenhuis – De haven wordt gepresenteerd in het Scheepvaartmuseum. De paasdagen (1 en 2 april) staan helemaal in het teken van Het Muizenhuis. Een heel weekend lang zijn er kinderactiviteiten; een theatervoorstelling over Sam & Julia, je kunt bootjes knutselen, er wordt voorgelezen, leer zeemansliederen zingen, er is een Muizenhuis speurtocht, je kunt je verkleden, ga op de foto met Sam & Julia en geniet van de  Muizenhuissnacks. Er is een echt decorstuk van het Muizenhuis te bekijken en Karina Schaapman komt alles over het Muizenhuis vertellen. Meer informatie op de website van het scheepvaartmuseum.

 

Het Muizenhuis - De haven is vanaf 1 april verkrijgbaar in de boekhandel en in onze webshop.

 

Source: http://www.hetmuizenhuis.nl/articles/2018/...